Viata e un vis!

Viata e un vis!
de Emil GarleanuBatea un vant strasnic. Afacerile ma scosese din Bucuresti si, acum, la intoarcere, oprisesm , o clipa trasura ;a Herastrau. Cerusem un pahar cu vin fiert, si-n asteptarea bauturii calde, priveam pe fereastra. Odaia subreda, de valatuci, se clatina ca o carabie, in suflarea abrasa a vantoasei si vedeam cum lacul isi framanta afara undele, gonindu-le spre stufarisul uscat de toamna prea timpurie. Ma gandeam la bietii cai de la trasura, carora, pe un alt colt de geam, le vedeam coamele framantate de vant, cand simtii ca cineva se asaza pe scaunul gol de langa mine. Intorc capul:
-Ei, de unde rasarisi, frate!
In fata mea, statea, cu ochii stinsi, cu buzele umede, fostul meu coleg de scoala Toto Sendrescu, - un baiat vesel si, pe cat mi-am putut aminti, repede, in sclipirea gandului, un baiat care daduse dovezi de desteptaciune. L-am privit mai mult. Mi se parea ca imbatranise.
-Ce cauti aici? il intrebai.
Cam legat la limba, incepu sa-mi povesteasca:
-Uneori, vin p-aici, imi mai inec amarul ... Imi place singuratatea ... Beau un pahar de vin - doua ... stii ...
-Nu ne-am mai vazut de mult ... De, ia sa numar; asa, de cinci ani. Din 1906. Erai, mi se pare, in slujba ...
-La ... la Finante ...
-Ei, da. Tot acolo esti?
-Tot. Mizerabil; o slujba mizerabila; o leafa mizerabila; o viata ... mizerabila ... mizerabila ...
Se parea ca vorba aceatsa, mizerabil, i se legase de limba si nu se mai putea desface de dansa. Bagai de seama ca era cam ametit. Sendrescu se scula, se duse pana in celalalt colt al odaii, si peste cateva clipe se intoarse cu o ha,ba.
-Parca spuneai ca beai vin, il intreb.
-Si de unele si de altele, imi raspunde.
Ia halba, o soarbe din cinci inghitituri, ca si cand n-ar fi fost nevoie sa miste gatlejul ca sa dea berea de dusca, apoi bate si cere alta.
-Si ... cat ai pe luna? il mai intreb eu.
Sendrescu trage scaunul mai langa mine si-mi sufla:
-Trei sute de lei!
-Bine, dragul meu, e o suma frumusica...
-Frumusica? ... Mizerabila! Din ce te imbraci? Cu ce sa tii casa, masa? Ce sa trimiti familiei? De unde sa te mai duci la teatru? - Nu vorbesc de opera! Dar cu ce sa cumperi o carte ... o carte sa citesti ... E ceva grozav ... Chiria ... chiria te omoara ... Asta nu e viata ... nu e viata ... e un chin!
Sendrescu soarbe halba si ami cere una. Beau si eu din pahar cateva inghitituri. Imi parea rau ca ma oprisem. Prietenul ii da inainte:
-... Si-nca eu, vezi, fac economie. Nu ma duc la "Carul cu bere". Nu ma duc la santanuri ... Nu fa corfii ... Uite, unde viu, sa beau si eu un paharel de vin ... sau o halba ... Asta nu e viata ... e un chin ... Nu-ti inchipui ce chin e, draga prietene, nu-ti inchipui ...
Iar soarbe halba si iar mai cere alta. Ma uitam la el; cu capul din ce in ce mai lasta pe piept, parea ametit de-a binele. Deodata tresari:
-Si, nu ma pot invrednici sa trimit mamei un cumas (stofa) de rochie, un sal, o pareche de papuci ... Din ce sa rupi sa-i trimiti? ... Ceva mizerabil ... un trai de cane ... Viata e un chin, un chin, prietene ...
Bat in masa, sa platesc. Prietenul ma apuca de mana:
-Nu, pardon, platesc eu ... Ma rog!
-Fa-mi placerea ... incerc eu.
-Ma rog ... atata lucru ... Ce crezi ca n-as vrea sa pot da si eu o masa, un dejun, - ce-i mare lucru un dejun/ unui prieten; dar de unde? dintr-o leafa mizerabila ... iti spun eu; viata e un chin ... As vrea sa ... Mai adu-mi, chlner, o halba!
In clipa asta da de dusca ce mai ramasese si urmeaza vorba:
-... As vrea, cum ti-am spus, sa mor ... sa mor!
Ma scol scarbit, in vreme ce prietenul imi apuca mana si, cu fata-n maneca paltonului meu, plange:
-... As vrea sa mor ... mai stai ... te rog, mai stai ... iti spunL viata-i un chin.
In clipa asta in usa rasar doi tambalagii. La cea dintai ciupitura a strunelor, prietenul tresare. Se ridica in picioare si striga:
-Bravo! bravo! vin' aici, cioara!
Si mai tine strans de mana. Ma smintesc si plec. Afara platesc chelnerului. Si-n vreme ce ma suiam in trasyra, aud timbalul intovarasind glasul prietenului meu care canta cu avant:
"Viata e un viiiis
Un paradiiiiis!"

Viata e un vis!


Aceasta pagina a fost accesata de 2156 ori.