Un volum de capodopere

Un volum de capodopere
de Emil Garleanu



Halunga, povestitorul, se ducea zilnic la cafenea, avea sau nu treaba, era sau nu in toane bune. Un obicei. Cum era sa si-l dezminta tocmai azi, cand era atat de multumit? De dimineata se aseza la masa lui obisnuita. Se uita pe fereastra, dar nu vedea nimic. La dreptul, ce legatura era intre gandurile lui si lumea impestritata care se perinda pe strada, in lumina aurie a unei zile frumoase de toamna? Din ochii lui Halunga, din zambetul buzelor lui, din cele doua gropite ale obrajilor moi, stransi a intr-o izbucnire de ras, se rasfrangea in afara fericirea. E asa de puternica fericirea ca semnele ei nu pot scapa nici ochilor celor mai putini patrunzatori.
De indata ce Drumea, prietenul lui Halunga, intra in cafenea si-l zari, se indrepta spre dansul:
-Buna ziua, Halunga, se vede ca esti foarte multumit.
Trezit din gandurile lui, Halunga tresari. Isi privi prietenul, ii intinse mana si-i raspunse vesel:
-Am si de ce, dragul. Ia ... stai ici, langa mine.
Drumea se aseza pe scaun, apoi intreba:
-Si pricina fericirii tale care-i?
Halunga lua de pe canapea, de langa dansul, o carte, o puse pe masa si raspunse:
-Asta. Cartea mea din urma. Aceste saisprezece nuvele cari o alcatuiesc si cari, toate, sunt niste capodopere.
Drumea se uita cam banuitor. Povestitorul il percepu:
-Fireste, n-o zic eu. Nu! Critica! Criticii.
-Orisicum, incepu Drumea, dar toate, toate cele saisprezece bucati, niste capodopere...
-Stai sa vezi, dragul meu, uite...
Si cu aceste cuvinte, Halunga duse mana la buzunarul drept si scoase o revista, o desfacu, netezi foaia cu mana, ca si cum ar fi alintat-o, si zise:
-Uite, draga Drumea, ce scrie revista atsa Viata moderna, despre volumul meu. Vrei sa-ti citesc?
-Cum nu! Chiar ard de nerabdare: stii cat tiu la tine.
Deslusit, lungind numai unele cuvinte magulitoare, povestitorul incepu:
-Iata ce scrie: "Noul volum al nuvelistului Halunga e o contributie de valoare la tezaurul literaturii noastre. Nu voiam sa apasam mai mult asupra vechiului sau fel de a scrie - facem aluzie la literatura ruginita a unor timpi din fericire indepartati, pe cari nuvelistul ii mai aminteste in unele din paginile sale - dar cele patru mari nuvele Fericirea, Norocul, Tanda si Uitarea, in cari nuvele viata moderna, cu fluxul si refluxul sentimentelor ei, e aratata atat de magistral, sunt niste  adevarate capodopere ale nuvelisticii noastre moderne"... Ai auzit, Drumeo? incheie Halunga. Capodopere! nici mai mult, nici mai puin.
Drumea sta putin pe ganduri, apoi:
-Bine-bine, capodopere astea patru, cum le-ai zis?
-Fericirea, Norocul, Ta...
-Tanda si Uitarea, da. Ei, dar astea-s numai patru, si tu mi-am spus ca ai saisprezece. Ba, mai mult, vad ca pe celelalte ti le cam trece supt tacere.
-Haha, dragul meu, se cunoaste ca nu citesti prea multa literatura!
Halunga puse revista pe care o citise in buzunarul drept, duse mana la cel stanga si scoase alta revista. Apoi,d esfacand-o, netezind-o si pe aceasta pe fata mesei. Incepu:
-N-ai fi crezand, Drumeo, ca avem numai o singura revista literara? Uite ce scire Viata patriarhala.
-Aha! ia citeste!
-Asculta ... Nuvelistul Halunga ne desfateaza, cu un nou volum. Intotdeauna ne-a incantat felul asezat, cuminte, in care duiosul povestitor isi scrie furmoasele lui pagini. De aceea ne si intrebam mirati; ce anume l-o fi indemnat pe acest scriitor sa-si indrepte privirile spre viata noastra de toate zilele, plicticoas asi seaca viata moderna, din care un artist nu are ce sa aleaga? Cata deosebire de la aceste pagini, cari parca-s straine in volumul d-sale, la cele patru mari nuvele, in cari e aratata viata ticnita si senina a vremilor noastre patriarhale. Nuvelele: Nefericirea, Nenorocul, Manda si Amintirea sunt niste adevarate giuvaeruri, adevarate capodopere ale scrisului romanesc" ... Ei, adaoga Halunga, ce zici? Adevarate capodopere, draga...
Drumea ridica din sprancene:
-Ciudat; alte patru capodopere...
-Aibi rabdare!...
Halunga pune revista in buzunarul din stanga, duce mana la buzunarul dinauntru al hainei si scoate a treia revista:
-Uite si cea mai mare revista a noastra, Viata romaneasca, ce zice.
Drumea se asaza mai bine, sa asculte:
-Ia citeste, frate.
-Ba nu, raspunde Halunga, citeste tu. Sunt vorbe prea magalitoare ca sa nu-mi placa sa le ascult din gura altuia. Te rog, citeste.
Drumea ia revista, netezeste si el, fara sa vreie, foaia pe care i-o aratase Halunga, isi potriveste glasul:
-Sa incepem! ... "D-l Halunga ne trimite o noua carte a sa. Ca si despre volumul trecut, vorbim si despre acesta. E ciudata imparecherea pe care d-l Haluga o face intre bucatile sale, unele scrise parca numai pentru gustul si dragul d-sale, aratand nimicurile vietii moderne, sau rasufletele vremilor trecute, pagini sterpe, si altele scrise cu toata dragostea pentru cei mici, pagini mari, in care "demnitatea omeneasca" e respectata si-n care "atitutdinea in viata" a autorului e atat de lamurita. Cititi, ca sa va incredintati, cele patru capodopere ale volumuiui; veti vedea nemernicia ocarmuitorilor in nuvela Sus! si veti plange ticalosia i care zac bietii nostri muncitori ai gliei in paginile nuvelei Jos! Aprofundati nuvelele In inalt si In prapastie si veti intelege prapastia deschisa intre simtirile imbuibatilor boieri si cele ale sfintilor mucenici, cum cu drept putem spune taranilor nostri, pentru cari noi, de la aceasta revista, luptam. Spre acestia plecati-va ochii mai mult, domnule Halunga; aceatsa e adevarata cale!" ... Frumos, foarte simtit, adaoga Drumea.
-Ai vazut?
-Foarte frumos, draga Halunga.
Halunga iar zambeste fericit.
Lui Drumea insa ii vine un gand, care-i taie putin inflacararea:
-Bine, dar tot ti-au mai ramas patru nuvele despre cari nu vorbeste nimeni. Cari-s acele?
-Sarbatoarea, Cimitirul, Uriasul si Luptatorul.
-Ei?
-Bine, draga prietene, raspunde tacticos Halunga: pe astea patru din urma le cred eu niste capodopere. Cred ca am atata drept asupra volumului meu.
-Fireste!
-Le pot pretui mai bine eu, care le-am scris.
-Nu mai ramane vorba! ... Drumea ia volumul in mana, il ridica in aer si spune, bucuros: Vra sa zica, face sa-l ... uda, cum zice romanul, sa-l bem?
-Cum nu, draga.
-Atunci ... chelner! Doua halbe!





Un volum de capodopere


Aceasta pagina a fost accesata de 1840 ori.